Tuesday, August 4, 2009

Ο Χοσέ Καρέρας στις 7 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

(Σάκης Αποστολάκης, Ελευθεροτυπία, 4/8/2009)

Ο Χοσέ Καρέρας συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στις 7 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Γης. Τη συναυλία, που θα δοθεί στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο «Καλλιπάτειρα». Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Νταβίντ Χιμένεθ.

Τον περασμένο Μάιο, οι φίλοι της όπερας αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα όταν διάβασαν συνέντευξη του 62χρονου πλέον Ισπανού τενόρου στην εφημερίδα «The Times» του Λονδίνου. Ανακοίνωνε ότι τερματίζει την πολύχρονη καριέρα του στην όπερα, που έφτασε αισίως τα 51 χρόνια, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στο κοινό σε ηλικία 11 χρόνων. Στην ίδια συνέντευξη διευκρίνιζε ότι: «Αν μπορώ να δίνω ρεσιτάλ προσαρμόζοντας το ρεπερτόριο στις ανάγκες μου, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα». Κάτι που υπογράμμιζε και ο
μάνατζέρ του, Μάικλ Στορς, λέγοντας ότι ο διάσημος τενόρος «θα επικεντρωθεί σε συναυλίες και περιοδείες».

Δίνει πλέον γύρω στις 50 συναυλίες τον χρόνο και, μία από τις συναυλίες του 2009, θα είναι τον Σεπτέμβριο με την ΚΟΘ, η οποία προσθέτει έτσι ακόμη ένα μεγάλο όνομα στη λίστα των διάσημων καλλιτεχνών με τους οποίους έχει συμπράξει.

Ο Χοσέ Καρέρας έγινε περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό ως ένα από τα μέλη των «Τριών Τενόρων». Μαζί με τον Λουτσιάνο Παβαρότι και τον Πλάθιντο Ντομίνγκο έφεραν την όπερα κοντά στον λαό και πίσω στις ρίζες, μια και η όπερα ξεκίνησε ως λαϊκό τραγούδι. Πρωτοεμφανίστηκαν το 1990 στην τελετή λήξης του Μουντιάλ της Ιταλίας και έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής από το κοινό. Η κοινή τους εμφάνιση επαναλήφθηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992. Ακολούθησαν κι άλλες συναυλίες σε γήπεδα και μεγάλους συναυλιακούς χώρους που έκαναν τους τρεις τενόρους να δηλώνουν πλέον ποπ.

Ο Καρέρας γεννήθηκε στη Βαρκελώνη (5 Δεκεμβρίου 1946). Από την πρωτεύουσα της Καταλονίας κατέκτησε τον κόσμο, αρχικά με παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του, με ναπολιτάνικα και στη συνέχεια με τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες άριες. Το ευρύ ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πάνω από 600 κομμάτια, από μ
παρόκ ώς σύγχρονη μουσική. Εχει ηχογραφήσει πάνω από 150 δίσκους, με 50 όπερες, ορατόρια, σύγχρονα και κλασικά ρεσιτάλ, ενώ πολλοί από τους δίσκους του έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι.

Αμέτρητες και οι συνεργασίες του με διάσημες ορχήστρες και μαέστρους, όπως ο φίλος του Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν, οι συνεργασίες του με μεγάλες ντίβες, όπως η Μονσερά Καμπαγιέ και η Αγνή Μπάλτσα, αλλά και οι εμφανίσεις του στις πιο διάσημες αίθουσες και όπερες του κόσμου.

Μεταξύ των πολλών βραβείων του, τα «Grand Prix du Disque» της Ακαδημίας του Παρισιού, «Sir Lawrence Olivier», «Prince of Asturias» και «Albert Schweitzer Music Award», το Χρυσό Μετάλλιο Καλών Τεχνών του βασιλιά της Ισπανίας, το Χρυσό Μετάλλιο της Βαρκελώνης. Είναι επίτιμος πρόεδρος της «Arts Orchestra» του Λονδίνου και επίτιμο μέλος τής «Staatsoper» της Βιέννης και της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου καθώς και Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNESCO.

Κι ενώ φαινόταν ότι δεν υπήρχε τίποτε που να μπορεί να πλήξει την καριέρα του, το 1987 προσβλήθηκε από οξεία λευχαιμία. Οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι είχε μία στις 10 πιθανότητες επιβίωσης. Νίκησε την αρρώστια και επέστρεψε με φωνή αναλλοίωτη. Τον επόμενο χρόνο, το 1988, ιδρύει το Διεθνές Ιδρυμα Χοσέ Καρέρας για τη Λευχαιμία.

Το πρόγραμμα της συναυλίας του με την ΚΟΘ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Η προπώληση ξεκίνησε ήδη. Τα εισιτήρια (στα 80 και 50 ευρώ και στα 30 ευρώ τα φοιτητικά) διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία «Ιανός», τα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους και από τα δισκοπωλεία «Metropolis».

No comments: