Wednesday, February 21, 2007

«Τραγούδησε με την ψυχή»

... στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής ο τενόρος Χοσέ Καρέρας, σε φιλανθρωπική συναυλία με Φραγκούλη, Ιωαννίδου

(της Eλένης Mπίστικα, Καθημερινή, 21/2/2007)

Η «χρυσή φωνή» και τα δύο πρόσωπα του Καταλανού τενόρου – του διάσημου λυρικού τραγουδιστή και του ιδρυτού-προέδρου του Ιδρύματος «Jose Carreras International Leukaemia Foundation» τράβηξαν, μαγνήτης, τους συνετούς Αθηναίους που έμειναν στην ήρεμη πόλη για το τριήμερο και πήγαν στο Μέγαρο Μουσικής το Σαββατόβραδο 17/2/07 για τη Συναυλία με τον μέγα στόχο-νίκη στον αγώνα κατά της λευχαιμίας.

Η Συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, δούλεψε για την επιτυχία της η Διευθ. Σύμβουλος κ. Γεωργία Ηλιοπούλου την όλη πρωτοβουλία και προεργασία για χορηγούς έκανε η «Λέσχη Φίλων Hose Carreras» με πρόεδρο την κ. Αθηνά Μιμίδου – την οποία ευχαρίστησε ιδιαίτερα θερμά από σκηνής, στο τέλος της συναυλίας, ο κ. Καρέρας «χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί η βραδιά αυτή!»

Αλλά το χαμόγελο που αχνοφώτισε το ευγενικό του πρόσωπο, στεφανωμένο με λευκά κυματιστά μαλλιά, του το ’δωσε το συνεχές, ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου που άκουγε με κατανυκτική σιγή (και χωρίς βήχα) τα επτά τραγούδια που είπε ο Χοσέ Καρέρας και δύο με την Ελληνίδα σοπράνο που ζει στην Ιταλία Ελένη Ιωαννίδου και με τον τενόρο Μάριο Φραγκούλη που ήταν σεμνός και ένα βήμα πιο πίσω από τον «ήρωά» του, τον Χοσέ Καρέρας!

Η λευχαιμία, η αρρώστια που καταπόνησε μερικά χρόνια πριν τον ίδιο τον διεθνή τενόρο και από την οποία θεραπεύτηκε, όπως είπε «με τη βοήθεια της επιστήμης και της οικογένειάς του», ήταν η αιτία που ίδρυσε τον Ιούλιο του 1988 στη Βαρκελώνη το Διεθνές Ιδρυμα που φέρει το όνομά του, στοχεύει στην εξεύρεση εσόδων για την έρευνα και τη θεραπεία όσων πάσχουν από λευχαιμία και έχει έδρα στη Βαρκελώνη και παραρτήματα στις ΗΠΑ, Ελβετία και Γερμανία.

Μαζί του τραγούδησαν (ως καλεσμένοι του «γκεστ τραγουδιστές») ο τενόρος Μάριος Φραγκούλης και η σοπράνο Ελένη Ιωαννίδου, έπαιξε, με άνεση και αίσθημα η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την οποία διηύθυνε ο προσωπικός συνεργάτης του Καρέρας Δαυίδ Χιμένεθ, από τη Βαρκελώνη κι αυτός. Τον «Clairede Lune» του Ντεμπισί ερμήνευσε η σολίστ πιάνου Αφροδίτη Ραϊκοπούλου. Κατάμεστο το Μέγαρο-πλατεία και θεωρεία ενωμένα σε θερμότατο χειροκρότημα, ύστερα από κάθε ερμηνεία του Χοσέ αλλά και των Ελλήνων τραγουδιστών.

Μέγας χορηγός η Mercedes-Benz Ελλάς που γιόρτασε τα 25 της χρόνια εδώ, με δεξίωση μετά τη συναυλία, παρουσία του προέδρου της dr Alexander Paufler και του διευθυντού της κ. Δημήτρη Ψιλλάκη. Παρέστη ο Χοσέ Καρέρας κι ευχαρίστησε, ακόμη μια φορά, «για τη συμμετοχή και την όλη θερμή ανταπόκριστη που βρήκε στην Αθήνα», από χορηγούς και ιδίως από το κοινό! Παρέστησαν η κυρία Μαρίκα Μητσοτάκη, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Μητσοτάκη με την κυρία Φωφώ Μικέλη, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, οι πρέσβεις της Ισπανίας κ. Juan Ramon Martinez Salazar, της Γερμανίας Dr. Wolfgang Schultheiss, της Ιαπωνίας κ. Takanori Kitamoura και της Ρωσίας κ. Andrey Vdovin με τη σύζυγό του.

Επίσης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού κ. Μιχάλης Σιώψης, ο Βασίλης και η Γιάννα Δεσποτοπούλου, η κ. Φάνη - Μαρία Τσιγκάκου με την αδελφή της κ. Ηλέκτρα Λαϊνοπούλου, η κ. Ελένη Χρ. Αρώνη, η καθηγήτρια και λυρική τραγουδίστρια της Λυρικής Μαρία - Δέσποινα Κορομάντζου, η μεσόφωνος Κική Μορφονιού. Τα τραγούδια και ο σκοπός έδωσαν ιδιαίτερη αίγλη στη φιλανθρωπική βραδιά, παρών ο γενικός διευθυντής του ΟΜΜΑ κ. Νίκος Μανωλόπουλος.



Jose Carreras Αγνή Μπάλτσα στο ντουέτο "Tu Qui, Santuzza?" από την "Cavalleria Rusticana" του Pietro Mascagni, 1994