Thursday, March 1, 2007

Εκδηλώσεις για το «Έτος Μαρία Κάλλας», I

...
Tο «Ατενέουμ» τίθεται επικεφαλής των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Ετους Μαρία Κάλλας. Οπως είναι ήδη γνωστό το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει το 2007 Ετος Μαρία Κάλλας, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τον θάνατο της Ελληνίδας σοπράνο. Πληθωρικό το ανακοινωθέν πρόγραμμα, χωρίς αμφιβολία, παρ’ όλα αυτά απουσιάζει η κορύφωση, το μεγάλο γεγονός που θα επικοινωνούσε ευρύτερα και εκτός συνόρων τους ελληνικούς εορτασμούς. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί πάντα η ανάληψη συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που θα κεφαλαιοποιούσε την υπεραξία της Μαρίας Κάλλας, με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο, ανάλογο της μοναδικής της παρακαταθήκης. Είναι, πραγματικά, εντυπωσιακή η αδυναμία του ελληνικού κράτους να αξιοποιήσει την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της Μαρία Κάλλας.

Το τελευταίο δεν είναι ασφαλώς αρμοδιότητα του «Ατενέουμ», ενός από τους ελάχιστους θεσμούς που στηρίζουν σε δύσκολους καιρούς την κληρονομιά της Μαρίας Κάλλας, και όχι μόνο. Οσο για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστο Ζαχόπουλο, τόνισε ότι ανανεώνεται η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο και στο «Ατενέουμ», ενώ το σύνολο των εκδηλώσεων θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ερχόμαστε στις εκδηλώσεις. Το Grand Prix Μαρία Κάλλας στην Οπερα και στο Ορατόριο - Λιντ θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 17 Μαρτίου. Ειδικά φέτος θα δοθεί και ένα ειδικό βραβείο «Λα Τραβιάτα» για την καλύτερη ερμηνεία της Βιολέτας, που ήταν ο αγαπημένος ρόλος της μεγάλης Ελληνίδας.

Εξω στο δρόμο

Το Ετος Μαρία Κάλλας έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Φεβρουαρίου με τη διοργάνωση στο «Ατενέουμ» 70 συναυλιών νέων και καθιερωμένων καλλιτεχνών αφιερωμένων στη μνήμη της (έως 30 Μαΐου). Το πιο εξωστρεφές σκέλος των εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για την Ημέρα της Μουσικής. Από τα μεσάνυχτα της 20ής Ιουνίου έως τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουνίου θα τρέχει στην ανοιχτή στο κοινό αίθουσα του «Ατενέουμ» και στην πεζοδρομημένη Αδριανού ένα συνεχές πρόγραμμα με προκλασική, κλασική και σύγχρονη μουσική.

Στο Ηρώδειο

Oι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο με τρεις σημαντικές συναυλίες στο Ηρώδειο. Στις 12 του μηνός η Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τον Μιλτιάδη Λογιάδη, θα ερμηνεύσει έργα Τζοακίνο Ροσίνι. Δύο ημέρες αργότερα θα παρουσιαστεί η «Τραβιάτα» του Βέρντι. Το ρόλο της Βιολέτας θα ερμηνεύσει η τραγουδίστρια που θα έχει βραβευτεί με το ειδικό βραβείο «Λα Τραβιάτα». Θα συνοδεύσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τον Μύρωνα Μιχαηλίδη και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο κύκλος θα κλείσει την επέτειο του θανάτου της μεγάλης λυρικής ντίβας (16 Σεπτεμβρίου) με τη συναυλία «Η νέα γενιά των Ελλήνων λυρικών τραγουδιστών για τη Μαρία Κάλλας». Νεότεροι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν σκηνές από εμβληματικές όπερες με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Aθηνών, υπό τον Βύρωνα Φιδετζή, και της Χορωδίας της ΕΡΤ, υπό τον Αντώνη Κοντογεωργίου. Τον ίδιο μήνα θα πραγματοποιηθεί στην Οπερα των Παρισίων γκαλά αφιερωμένο στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας. Θα λάβουν μέρος Ελληνες λυρικοί τραγουδιστές και θα συνοδεύσει η ορχήστρα της Οπερας. Σημειώστε, επίσης, τη διεθνή διημερίδα στις 14 και στις 15 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα το μέλλον της όπερας και τη διερεύνηση της επιρροής που άσκησε η Κάλλας στο λυρικό θέατρο. Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί θεματική έκθεση ζωγραφικής, ενώ από τις 21 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου θα βρίσκεται σε εξέλιξη εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 7 έως 11 χρόνων.



Η Μαρία Κάλλας τραγουδάει το "Una voce poco fa" από την όπερα του Ροσίνι "Ο μπαρμπέρης της Σεβίλης", 1959.


No comments: