Saturday, April 7, 2007

Βιβλιογραφία για όπερα

Η μουσική βιβλιογραφία στη χώρα μας είναι εξαιρετικά φτωχή. Οι λόγοι δεν είναι της παρούσης στιγμής να αναζητηθούν. Ακόμη πιο φτωχή είναι η βιβλιογραφία για την όπερα, μολονότι ο 19ος αιώνας και οι πρώτες δεκαετίες του 20ού, ώς τον Μεσοπόλεμο, ήταν περίοδος πλούσια σε εκδόσεις όπερας, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τη Βιβλιοθήκη Λιμπρέτων του εκδοτικού οίκου Φέξη.

Αυτή η αρνητική εικόνα ανατρέπεται σταδιακά από το 1991, όταν ο Τομέας Εκδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών άρχισε να εκδίδει καταλόγους- προγράμματα για τις λυρικές παραγωγές του. Πέντε χρόνια μετά, οι κατάλογοι του Μεγάρου για όπερες, ή για κύκλους που περιλαμβάνουν και όπερες, αποτελούν μια συστηματική λυρική βιβλιογραφία -πολύ περισσότερο καθώς στους καταλόγους αυτούς δημοσιεύονται τα πλήρη λιμπρέτα, μεταφρασμένα αξιόπιστα.

Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στις εκδόσεις του Μεγάρου Μουσικής για να βρουν τα λιμπρέτα, καθώς και συνοδευτικά κείμενα (ιστορικά, αισθητικά και μουσικολογικά) αρκετών λυρικών έργων: Τζαζόνε του Καβάλι, Μήδεια του Κερουμπίνι, Ιδομενέας, Μεγαλοψυχία του Τίτου, Γάμοι του Φίγκαρο, Ντον Τζοβάνι του Μότσαρτ, Φιντέλιο του Μπετόβεν, Καπουλέτοι και Μοντέκοι του Μπελίνι, Ιπτάμενος Ολλανδός, Τριστάνος και Ιζόλδη του Βάγκνερ, Τρώες του Μπερλιόζ, Τραβιάτα του Βέρντι, Κάρμεν του Μπιζέ, Καβαλερία Ρουστικάνα του Μασκάνι, Ηλέκτρα, Αριάδνη στη Νάξο, Ελένη η Αιγυπτία του Ρίχαρντ Στράους, Βότσεκ του Μπεργκ, Ο πύργος του Κυανοπώγωνα του Μπάρτοκ, Ελένη του Θάνου Μικρούτσικου.

(Κείμενο από τον ιστότοπο του ΥπΠο)


Η Βεσελίνα Καζάροβα (Βουλγαρία) τραγουδάει το "Una voce poco fa" από την όπερα του Ροσίνι "Ο μπαρμπέρης της Σεβίλης".

No comments: