Sunday, October 14, 2007

Εκδήλωση για τη μαστίχα της Χίου

Αγαπητοί φίλοι,


Σας ευχόμαστε ολόψυχα καλό χειμώνα με υγεία και δημιουργικότητα. Το Σωματείο μας, μετά την ανάπαυλα που ακολούθησε τη μεγάλη συναυλία του J. Carreras, έχει προγραμματίσει εκδήλωση αφιερωμένη στη Χίο και στη μαστίχα -το μοναδικό αυτό προϊόν ανά τον κόσμο- και πιστεύουμε βάσιμα ότι θα είναι ξεχωριστή.


Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Μαστίχα Χίου, γέφυρα πολιτισμού Ανατολής Δύσης», θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 8.30 μ.μ. στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe, Ομήρου 14-16. Ο έγκριτος Χιώτης φαρμακοποιός, κ. Δημήτρης Κοκκινάκης, θα ενημερώσει για τις φαρμακευτικές, καλλυντικές και άλλες άγνωστες ιδιότητες και χρήσεις της μαστίχας, ενώ η κ. Βάσω Κριτάκη, προϊσταμένη του γραφείου δημοσίων σχέσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, θα μιλήσει για τη χρήση της μαστίχας στην παγκόσμια γαστρονομία. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει έκθεση παραδοσιακής ενδυμασίας των μαστιχοχωριών από την εποχή 14ος-19ος αιώνας, της ενδυματολόγου ζωγράφου κ. Μαρίας Γεράρδη-Πασσαλή. Ο κ. Δημήτρης Κοιλαλούς, καθηγητής στο Αμερικάνικο Κολέγιο, θα εκθέσει φωτογραφίες σχετικές με τη μαστίχα και τον τρόπο συγκομιδής της, ενώ συγχρόνως θα υπάρξει έκθεση σπανίων εντύπων από το 17ο αιώνα που αναφέρονται στη μαστίχα.


Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, ο εκλεκτός πιανίστας Μάριος Καζάς και η σοπράνο Ελένη Λυδία Σταμέλου θα ερμηνεύσουν τα 5 ελληνικά τραγούδια του Ravel, τα 3 εκ των οποίων είναι εμπνευσμένα από τη δημοτική μουσική της Χίου. Τέλος, θα προσφερθούν χιώτικα εδέσματα.


Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου και του Οργανισμού προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού (Υπουργείο Πολιτισμού). Η τιμή των εισιτηρίων θα είναι 20 €. Επίσης θα υπάρξει ειδική έκδοση βιβλίου επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης.


Φιλικά

Για το Δ.Σ.


Η πρόεδρος: Αθηνά Μιμίδου

Η γραμματέας: Δήμητρα Τσιχλή


No comments: